Selecteer een pagina

De zomer is hier en het is nu een goed moment om je volgende kampeertrip naar een camping te boeken. Of je nu een die-hard kampeerfan bent, een goedkope vakantie zoekt, of je jeugdherinneringen opnieuw beleeft, kamperen is een geweldige manier om buiten te komen en quality time door te brengen met vrienden, familie, of in je eentje.

Het verkennen van de vrije natuur en weer in contact komen met de natuur brengt ook een aantal echte gezondheidsvoordelen met zich mee:

Rust en stilte

Trek de stekker uit het stopcontact en geniet van de eenvoud van de natuur. Vergeet het opladen van je smartphones, tablets en spelcomputers, en laad in plaats daarvan je eigen batterijen weer op. Je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn en je zult verfrist en energiek op je werk terugkeren. Zet het internet, de e-mails en zelfs het nieuws uit. Je hebt maar één opgeladen telefoon nodig voor noodgevallen, die je uitgeschakeld en opgeborgen bewaart.

Meer lichaamsbeweging

Kamperen vereist meer lichaamsbeweging om voedsel te verzamelen, klaar te maken en op te slaan, je op een camping te verplaatsen en je onderkomen doeltreffend te beheren. Ga verder door vissen, zwemmen, wandelen of fietsen aan de mix toe te voegen en schop de cardiovasculaire voordelen en de calorieverbranding van de kaart.

Tip: wandelen Ardennen

Verminderde stress

Een van de belangrijke gezondheidsvoordelen van kamperen is dat het stress vermindert door veel voorkomende triggers als werkdruk, verkeer en de drukte van het stadsleven weg te nemen en te vervangen door het rustgevende effect van vogelgezang, het geluid van golven die op het strand slaan en de wind in de bomen. Het echte werk is veel therapeutischer dan alles wat je op je MP3 vindt.

Betere relaties

Heb je soms het gevoel dat je nooit met je familie praat en dat, als je om je heen kijkt, iedereen op een of ander apparaat zit? In de nabijheid zijn van geliefden of goede vrienden, zonder de storing van moderne apparaten als smartphones en tablets, kan je directer laten communiceren en oogcontact geven en ontvangen. Van elkaar afhankelijk zijn bij het bereiden van eten en het verzorgen van je kampeerplek bouwt kameraadschap op, een gemeenschapsgevoel en een gedeeld doel dat bijdraagt aan je welzijn.

Verbeterd geheugen

Als je kampeert en omringd bent door bomen en frisse lucht, maakt je lichaam hogere niveaus van serotonine vrij, een natuurlijk geproduceerde neurotransmitter die je stemming, eetlust en slaap helpt regelen. Serotonine verbetert ook de cognitieve functies, zoals geheugen en leren.

Beter slapen

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat je slaap- en waakcycli helpt regelen. Als je lange tijd in een kantoor vastzit, waar je bij kunstlicht werkt, kan je melatonine niveau onderdrukt worden door het blauwe licht in kunstmatige bronnen zoals gloeilampen. Buiten kamperen stelt je bloot aan melatonine-vriendelijk geel licht, dat je kan helpen een meer natuurlijke afstemming van de slaap-waakcyclus op zonsopgang en zonsondergang te bereiken.

Uitgelicht: Leuke camping Ardennen

 Vitamine D boost

Als je buiten bent, absorbeert je lichaam enorme hoeveelheden zonlicht. De zon geeft een gezonde buitengloed aan de huid, en inwendig gebruikt het lichaam het om vitamine D te synthetiseren, die je lichaam helpt calcium en fosfor op te nemen, twee mineralen die essentieel zijn voor gezonde botten en tanden.